Izrada sajta za vašu firmu

Izrada sajta koji će predstavljati vašu firmu je najznačajniji vid marketinga i truda u izgradnji vašeg brenda. Korisnici interneta koji su došli do sajta vaše kompanije su tu iz odredjenog razloga i vaš sajt treba da odgovori na sva njihova pitanja da bi od posetilaca postali klijenti.

Izrada web sajta čiji dizajn ne odgovara vašoj firmi predstavlja veliki inicijalni trošak, a na duži rok još veći trošak u izgubljenom novcu koji je mogao biti zaradjen da je poslovni sajt vaše kompanije bio od početka dizajniran na pravi način.
Izrada sajtova je ozbiljan posao koji treba poveriti profesionalcima, i najčešće greške malih privrednika (a i onih većih) koje mogu biti izbegnute, su:

1. Žurba u izgradnji web sajta kompanije

Kada previše žurite u kreiranju internet sajta vaše firme nemate dovoljno vremena da istražite tržište. Prvo treba da se utvrdi koja je vaša ciljna grupa, kome su potrebni vaši proizvodi i usluge.
Ako vam je na primer bitna starija populacija potrudićete se da font na vašem sajtu bude krupniji, a ako je u pitanu mladja populacija biće vam bitnije da vaš web sajt bude prilagodjen pre svega mobilnim telefonima.
Kada shvatite da je žurba u izgradnji web sajta loša, i kada tačno utvrdite koje je vaše ciljano tržište, lako ćete onda odrediti gde korisnici treba da krenu posle dolaska na naslovnu stranicu vašeg poslovnog sajta i koji sadržaj ćete im ponuditi.

Izrada sajta za vašu firmu

2. Previše napadan izgled web sajta

Internet sajtovi koji su napadni i sadrže u sebi previše grafike i animacija ne izgledaju dobro na mobilnim telefonima i tabletima, uredjajima koji se danas naviše koriste za surfovanje internetom, tako da napadan izgled web sajta nije opcija.
Kada korisnik dodje do vašeg sajta on obično tačno zna šta mu je potrebno i ako u roku od par sekundi to ne pronadje na vašem sajtu on će otići dalje.
Naša kompanija, Nexus Web Design, je specijalizovana za izradu profesionalnih poslovnih web sajtova kod kojih na prvom mestu nije šaren i drečav dizajn već funkcionalnost i kvalitetan marketing.

3. Nema jasnog poziva na akciju

Kada neko već dodje do vašeg sajta, šta želite da uradi sledeće? Da li vam je najbitnije da vas kontaktiraju ili da im prodate neki svoj proizvod ili uslugu? Na toj prvoj stranici vašeg biznis sajta treba da korisniku kažete šta sledeće treba da uradi i kada! On tu treba da nadje odgovor na pitanje ‘Šta ja imam od ovoga?’. Zato je jasan poziv na akciju bitan jer predstavlja razliku izmedju običnog posetioca i budućeg klijenta ili mušterije.

4. Izrada web sajta ispod cene

Dešava se da klijenti dolaze kod nas da im prepravimo i redizajniramo sajtove koje su radili web dizajneri ispod cene, što se kaže ‘za male pare’. Takvi sajtovi su loše dizajnirani i predstavljaju bačeni novac. Naravno, ne treba da na jedan web sajt potrošite celokupan budžet, ali pažljivim posmatranjem tržišta treba da izaberete pravu dizajnersku firmu koja će vam isporučiti kvalitetan krajnji proizvod. Izrada sajta koji je od samog početka pravilno dizajniran, i koji cilja na odredjeno tržište, predstavlja dobro uložen novac.

5. Izrada sajta sa zastarelim sadržajem

Kada potencijalni klijenti dodju do vašeg sajta, oni žele da tu pronadju najsvežije informacije koje se tiču vaše firme i proizvoda ili usluga koje nudite. Ukoliko to nije slučaj i korisnicima nudite zastareli sadržaj smatraće da više niste u poslu ili niste dovoljno kompetentni i otići će do vaše konkurencije.
Zato je za uspeh sajta bitan tzv. Copywriting ili lepo i profesionalno napisani tekstovi koji će vašim korisnicima pružiti sveže i relevantne informacije. Tu vam u velikoj meri može pomoći pisanje bloga makar jednom nedeljno, što će privući nove potencijalne mušterije i pozitivno se odraziti na vaše rangiranje na google-u.

6. Pokušaj da se svako gleda kao potencijalni klijent

Izrada sajta - potencijalni klijent

Ako pokušate da ugodite svakom posetiocu vašeg poslovnog sajta napravićete samo nered i zbrku – morate da znate šta vam je ciljano tržište i ko su vaše mušterije. Kada to budete utvrdili onda ćete izgraditi web sajt koji će biti prilagodjen njima i ponuditi im prijatno korisničko iskustvo.
Pokušajem da napravite sajt koji će ugoditi svima samo ćete postići to da vaš sajt ne odgovara nikome. Dizajn web sajta vaše kompanije treba da predstavlja vas i vašu firmu, da odslikava vaše poslovanje i promoviše vaš brend. Kako sve ovo zajedno ima za cilj privlačenje odredjene grupe mušterija kojima su potrebni vaši proizvodi ili usluge, tako i vaš web sajt treba da privuče taj tip klijenata i da im ponudi odgovarajuće korisničko iskustvo. To će vašim potencijalnim mušterijama učiniti navigaciju na sajtu lakom, brzo će doći do informacija koje su im potrebne, pa će se lakše odlučiti na kupovinu.

7. Nedostatak kontakt informacija na web sajtu

Strana na kojoj se nalaze informacije o vašoj firmi i na kojoj posetioci sajta mogu da vas kontaktiraju mora da bude lako dostupna. Kvalitetna izrada sajtova treba da omogući da ti podaci treba da budu jasno vidljivi kako na klasičnim kućnim kompjuterima tako i na mobilnim telefonima. Ako korisnik koji želi da vas kontaktira ima poteškoća sa pronalaženjem kontakt informacija biće frustriran i napustiće vaš sajt. Kontakt strana treba da bude uvek na samo jedan klik daleko, a neke kontakt informacije možete postaviti na dnu svake strane.

Izbegnite greške – Predstavite svoju firmu na pravi način

Izrada sajtova i web dizan u suštini predstavljaju umetnost i kao takvi nastoje da svojim konzumentima ponude prijatno korisničko iskustvo. Kombinujući formu i funkciju, dobar web dizajn korisnicima nudi laku navigaciju i zanimljive sadržaje. To se postiže praćenjem odredjenih pisanih i nepisanih pravila koje iskusni web dizajneri odlično poznaju, i primenjuju u izradi sajtova.

Izrada sajta - Izbegnite greške
Najnovije objave autora Nikola Fivera Petrovic (see all)