Project Description

O klijentu

nikola-tesla.com.au je udruženje građana iz Australije, tačnije iz NSW-a odnosno New South Wales-a.

Udruženje Nikola Tesla Srpski  za svoj cilj ima očuvanje Srpske kulture, tradicije i pravoslavlja. Kako sami kažu: “Želja Udruženja je da upozna našu omladinu u inostranstvu sa Srpskim slavnim naučnikom i tako prikaže uz pravoslavlje drugu najveću vrednost našeg naroda koju nam je bog poverio na čuvanje.”

Naš doprinos ovom projektu

Imali smo prilike da na ovom projektu pružimo sledeće usluge :

  • Koncept & Dizajn

  • Domen

  • Facebook integracija

  • Hosting

  • Prilagodljiv Dizajn – Responsive

  • Višejezičnost – Multilingual

  • Wordpress – CMS

Preliminarni razgovori i novi izazovi.

Nakon ragovora sa predstavnikom udruženja Nikola tesla Srpski, Draganom Stegnjaićem, odlučili smo se za kompletnu soluciju sa naše strane, to jest za domen, hosting, koncept, dizajn i realizaciju. Ovaj projekat nam je jedan od najdražih jer smo i mi sami veliki poštovaoci lika i dela najvećeg naučnika Nikole Tesle.

Koncept & Dizajn + Православље

Gospodin Dragan nam je ispred udruženja dao odrešene ruke, odnosno, izrazio je želju da mi sami osmislimo dizajn sajta. Jedini zahtev što se tiče vizuelnog izgleda je bio taj da sajt mora da napravi jasnu paralelu između Nikole Tesle  i pravoslavlja.

Nakon par nacrta i konstantnog skajp kontakta sa gospodinom Draganom odlučili smo se za zlatnu boju koja je čest izbor u pravoslavlju i naravno nismo izostavili ni Hram Svetog Save kao našu najveću svetinju. Takođe smo dodali i pravoslavni kalendar u podnožju sajta, u elementima se nalazi i bela golubica koja ne samo da predstavlja simbol Svetog Duha u pravoslavlju, već je i u životu Nikole Tesle igrala jednu od glavnih uloga i ponekad bila njegov jedini pravi prijatelj. Od klijenta smo čuli samo jednu rečenicu ” To je to

Dvojezičnost na relaciji Srbija – Australija.

Kako svaki websajt  reflektuje pre svega stav, svrhu i cilj naših klijenata tako i websajt udruženja Nikola Tesla Srpski iz Australije nije ništa drugačiji. U prilog tome sajt nikola-tesla.com.au je urađen na dva jezika i pisma. Na Srpskom jeziku pisanom ćirilicom i naravno na Engleskom jeziku kako bi se i zainteresovani Australijanci upoznali sa udruženjem.

Pošto se radi o klijentima koji svakako poznaju Engleski jezik mi nismo prevodili Srpski sadržaj sajta na Engleski već smo im omogućili da sami unesu Engleske verzije svojih tekstova. Koristeći naš omiljeni CMS (WordPress)  Odradili smo obadve verzije sajta, povezali ih i pruzili mogućnost administratoru sajta odnosno gospodinu Draganu da sam ubacuje prevedene verzije tekstova.

Uz pomoć našeg CMS-a i uz samo desetominutnu obuku, čak i onaj koji nikada nije imao prilike da se sretne sa internet tehnologijom u stanju je da sam ažurira i menja sadržaj svog websajta.

Fejsbuk Aplikacija i povezivanje.

U sklopu naše social media marketing usluge, postavili smo fejsbuk stranicu udruženja i povezali je sa websajtom putem custom Facebook aplikacije napravljene isključivo za tu svrhu.

Kao rezultat toga, sve ono što gospodin Dragan objavi na sajtu automatski se objavljuje i na samoj fejsbuk stranici udruženja.

Video kolekcija i You-tube API.

Iz udruženja su imali želju da osim standardnih tekstova o Nikoli Tesli prikazuju i video zapise odnosno dokumentarce dostupne na internetu. Kako smo za zadatak imali dve vrste dokumentaraca, sa i bez prevoda i kako su oni bili razbacani svuda po you tube-u, skidanje i ponovni upload na jutjube kanal ili embedovanje na vebsajt udruženja bi trajalo mesecima. Morali smo da nađemo alternativno rešenje i puno bržu soluciju.

Evo kako smo mi to rešili, za početak smo napravili jutjube kanal udruženja, zatim smo napravili dve playlist-e, jednu za dokumentarce sa prevodom i jednu za one bez prevoda.

Nakon toga smo putem YT API-ja povezali te dve plejliste sa dve stranice na samom sajtu. Sve što je potrebno gospodinu Draganu da prikaže i doda video u kolekciju koja se prikazuje na websajtu je skraćeno na bukvalno desetak sekundi, naime, dva koraka koja su potrebna kako bi se video pojavio na sajtu su sledeća.

Prvi korak je naravno da se pronađe željeni video na jutjubu a drugi korak je da se klikne na znak + na samom videu i da se jednostavno doda u odgovarajuću plejlistu.

Onog trenutka kada se video doda u plejlistu kanala on se automatski pojavljuje i na samom sajtu.

Krajnji rezultat možete videti ovde : Nikola Tesla – Dokumentarci sa prevodom

Realizacija vaših ideja na najbrži i najjednostavniji način

Uz odgovarajući budžet i usku saradnju sa nama i Vi možete podići nivo Vašeg internet prisustva bez konstantne pomoći profesionalnog administratora. kako? Tako što ćemo za vas stvoriti odgovarajuće alate i web aplikacije koje zahtevaju minimalan trud i minimum vašeg dragocenog vremena. Nije potrebno da budete internet guru ili programer kako bi ste vodili uspešan websajt vaše firme, sve što vam je potrebno su pravi ljudi da saslušaju vaše ideje i realizuju ih.

Zapamtite, ulaganje u websajt nije trošak – već investicija.

Najnovije objave autora Nikola Fivera Petrovic (see all)