Project Description

O klijentu

zastavahunting.com.au je udruženje lovaca iz Australije, tačnije iz NSW-a odnosno new south wales-a.

Osnovano 2013. godine ZHA  za svoj cilj ima edukaciju svojih članova i šire zajednice o etici i održanju lovačke prakse i tradicije.

Naš doprinos ovom projektu

Preliminarni razgovori i novi izazovi.

Nakon ragovora sa predstavnikom ZHA udruženja, Milanom, odlučili smo se za kompletnu soluciju sa naše strane, to jest za početni nacrt odnosno koncept, domen, hosting, dizajn i realizaciju. Nama je ovaj projekat veoma interesantan iz više razloga jer smo uživali u pronalaženju najboljih rešenja za sve potrebe udruženja.

Koncept i Dizajn

Iz ZHA su nam na samom početku predložili par gotovih šablona koji su oni pronašli na internetu i flash sajt. Mi smo naravno morali to da odbijemo jer pre svega ne verujemo u šablone odnosno takozvane “templates” već težimo ka tome da svaki naš sajt bude custom coded odnosno originalan i unikatan. Drugi razlog je bio sam fleš koji je već odavno prevaziđen. Nakon detaljnog objašnjenja ZHA se odlučio za naš CMS ( WordPress ) ali smo mi kao kompromis rešili da što bliže približimo dizajn izgledu šablona koji im se dopao. Rezultat toga je fantastičan dizajn po volji klijenta ali sa funkcionalnošću našeg omiljenog CMS-a.

Povezivanje Google kalendara i Fejsbuka

Za početak imali smo interesantan zahtev od strane udruženja da povežemo njihov Gugl kalendar sa sajtom, jer su kako sami kažu navikli da svoje događaje beleže upravo putem kalendara koji  je sastavni deo svakog Gugl naloga. Takođe jedan od zahteva je bio povezivanje njihove uveliko aktivne fejsbuk stranice sa samim websajtom. Mi smo naravno to rešili na najbolji mogući način i kao rezultat toga –  kad god administrator njihovog Gugl kalendara ubeleži novi event odnosno događaj on se automatski pojavljuje i na samom sajtu. Fejsbuk smo putem FB API-ja povezali sa sajtom i fb stranicom tako da kad god oni nesto objave na svom fejsbuku to se vidi i na samom sajtu i takodje kad god napišu novi blog članak on se automatski objavi i na njihovoj FB stranici.

Članarina i napredni formular za članove

Još jedan veoma interesantan zahtev od strane ZHA je za nas bio novi izazov, naime, kao udruženje, ZHA svojim članovima izdaje članske karte i naplaćuje članarinu. Ceo taj proces zahteva puno papirologije i administracije koja oduzima dosta vremena.

Svaki član dobije odštampan formular formata A4 koji mora da popuni, zatim, Milan mora da sve to prekuca u word formatu i ubaci u arhivu ZHA. To je naprosto njemu oduzimalo puno vremena i želeo je da mu mi putem sajta olakšamo i ubrzamo proces. mi smo to i uradili a evo i kako.

Milan nam je dostavio formular u word formatu a mi smo ga pretvorili u online formular sa kondicionalnim poljima, odnosno, u zavisnosti od odgovora na određena pitanja pojavljuju se samo polja koja su neophodna kako bi formular bio ispravno popunjen. Nakon popunjavanja formulara postoji mogućnost plaćanja članarine putem interneta ( paypal, debitna kartica) i sve se to skladišti u bazi podataka. Sve što Milan mora sada da uradi kako bi ubacio novog člana u arhivu je da jednim klikom exportuje/izveze popunjen formular u željenom formatu ( CSV, EXCEL, WORD) i da ga kasnije takođe jednim klikom importuje/uveze u arhivu udruženja.

Napredni formular za članarinu možete videti ovde: Zastava hunting članarina

E-commerce – Web shop -Internet prodavnica

Iz ZHA su želeli da putem websajta odnosno interneta prodaju lovačku opremu, rekvizite i ostale stvari vezane za lov. Koristeći najmodernije internet tehnologije mi smo im tu želju i ostvarili. Sada svaki posetilac njihovog sajta može da kupi sve ono što oni nude i da direktno na licu mestu plati. Ono što je možda i najbitnije u celoj ovoj priči je to što Milan sam održava ceo sajt, dodaje nove produkte, menja cene i stupa u kontakt  sa klijentima. Naš CMS omogućava svakom korisniku naših usluga da sam ažurira i uređuje svoj websajt  a sve to uz samo desetominutnu obuku.

Njihov web shop možete videti ovde: Zastava Hunting Webshop

Mali oglasi – Oglašavanje – Classifieds

Još jedna veoma interesantna ideja koju smo sa oduševljenjem prihvatili je oglašavanje članova putem sajta udruženja. ZHA je imao želju da svojim članovima omogući postavljanje ličnih malih oglasa na sam sajt, tako da svako ko bi želeo da proda-zameni ili pokloni nešto od svoje lovačke opreme ili rekvizita može to da uradi preko sajta. Nakon realizacije omogućili smo svim korisnicima da se registruju i postave svoj oglas na jedan veoma brz i efikasan način.

SSL – Secure Sockets Layer – https sigurna konekcija

Ukoliko koristite često internet  možda ste primetili da skoro svaka stranica pocinje prefiksom http:// recimo naš sajt je https://nxdizajn.com.

Ukoliko često koristite i Fejsbuk možda ste primetili ste da njihova stranica pocinje sa https:// odnosno https://www.facebook.com.

Koja je razlika između http  i https !?

Razlika je u konekciji ka serveru odnosno njihovom sajtu. Http je regularna dok je https takozvana sigurna enkriptovana konekcija izmedju vaseg računara i njihovog servera. Koristeci sigurnu konekciju, treca strana prakticno nema mogucnost presretanja podataka između vašeg uređaja i servera.

Verovatno se pitate kakve ovo veze ima sa ZHA klijentom!?

objasnićemo…

Gore smo pomenuli da putem ZHA sajta može da se plati članarina i da se pazari u web shop-u.

ZHA je i ovaj put imao jedan poseban zahtev za nas.

Naime, korišćenjem paypal plaćanja, sve transakcije idu preko samog paypal sajta, odnosno, onog trenutka kada klijent klikne na plaćanje otvara se prozor paypal sajta i on tu vrši plaćanje. Skoro instantno paypal taj novac prebacuje na vaš biznis paypal račun. Za takvu vrstu plaćanja preko paypala nije nam potrebna sigurna konekcija odnosno SSL.

S’obzirom da nemaju svi Pejpal, čelni ljudi iz ZHA su želeli da posetiocima njihovog sajta omoguće plaćanje putem debitnih odnosno kreditnih kartica direktno na samom sajtu.  Mi smo koristeći Stripe api uspeli da povežemo bankovni račun ZHA sa websajtom. Kao rezultat toga omogućili smo posetiocima da plaćaju direktno na samom sajtu.

Uslov takvog vida plaćanja je bila sigurna konekcija odnosno SSL  kako poverljivi podaci kreditnih kartica ne bi bili kompromitovani. Sada plaćanje i transakcije putem debitnih/kreditnih kartica idu ovim tokom – klijent kupi produkt i plati ga svojom karticom, novac odmah bude prebačen na Stripe račun. Nakon dve nedelje ili ranije, na zahtev, novac sa stripe računa bude prebačen direktno na bankovni račun ZHA.

koristeci SSL mi garantujemo svim našim kupcima sigurnost transakcija i eventualnu nadoknadu prilikom curenja podataka i do 100.000$.

Olakšanje poslovanja i ušteda vremena

Uz odgovarajući budžet i usku saradnju sa nama i Vi možete ubrzati svakodnevne poslove prilikom vašeg poslovanja. Postoji nešto u vašem poslovanju za šta verujete da vam oduzima i previše vremena?

Možda vam baš mi pomognemo da uštedite dragoceno vreme a samim tim i novac.

Zapamtite, ulaganje u websajt nije trošak – već investicija.

Najnovije objave autora Nikola Fivera Petrovic (see all)